Dünyanın En İyi 10 Tankı [2017]

İçlerinde Milli Tankımız Olan Altay Tankınında Bulunduğu Dünyanın En İyi 10 Tankını İnceledik.

10) C1 Ariette Tank - İtalya


C1 AMT Iveco, Fiat ve Oto Melara firmalarının ortak girişimiyle geliştirilmiştir. Tankın gövde kısmı Fiat ve Iveco tarafından taret ve silah sistemleriyse Oto Melara tarafından tasarlanmıştır. Tasarım çalışmaları 1984 yılında başlanmış ve ilk tank 1995 yılında İtalyan ordusuna teslim edilmiştir. Toplam 200 adetten oluşan üretim sonunda son tank 2002 yılının Ağustos ayında İtalyan ordusuna teslim edilmiştir. Ariete tankı ilk muharip görevini 2004 yılında Irak savaşında almıştır. Irakta konuşlanan tanklar add-on tarzı zırh blokları ile takviye edilmiştir.

Ariete tankı gece veya gündüz hareket halinde veya sabit her türlü hedefe karşı etkili olacak şekilde tasarlanmıştır. Tankın ana silahı 120 mm lik ve 44 kalibrelik toptur. Yüksek patlayıcılı mühimmat(HEAT) ile zırh delici mühimmat(APFSDS) atma özelliğine sahiptir. 15 adet mühimmat tarette 27 adet mühimmat ise gövde de olmak üzere toplam 42 adet mühimmat taşıma kapasitesine sahiptir. Ana silahın yanında 7.62 mm lik NATO standartlarında makinalı silaha sahip olup bu silah içinde 2.500 atımlık cephane taşıyabilmektedir. Tankın tareti ve ana silah elektro-hidrolik sistemlere hareket ettirildiği gibi acil durumlar için elle de kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Ariete tankında TURMS(Tank Universal Reconfigurable Modular System) atış kontrol sistemi ile BAE System Italy üretimi RALM lazer ikaz alıcılarıyla donatılmıştır. Ayrıca NBC saldırılarıma karşı Sekur SpA tarafından geliştirilen sistemlerle korunma sağlanmıştır. Koruma olarak da çelik ve seramik alaşımlardan oluşan kompozit bir zırh uygulanmıştır. M1A1 Abrahms daki zırh ile benzerlik göstermektedir.

C1 Ariete tankına 1273 beygir gücündeki Fiat V-12 MTCA motoru güç vermektedir. Tankta Alman ZF şirketinin 4 ileri 2 geri vitesli otomatik transmisyonu kullanılmış olup lisans altında üretilmiştir.

C1 tankının maksimum hızı saatte 65 km olup maksimum %60 eğimli arazilerde yol alabilir ve 4 metrelik derinlikteki sulardan şnorkelle, 1.25 metre derinliğindeki su birikintilerdense şnorkelsiz geçebilmektedir.

9) K2 Black Panther Tank - Güney Kore

Güney Kore Cumhuriyeti'nin Hyundai-Kia Automotive Group şirketinin bünyesinde bulunan ROTEM tarafından geliştirmekte olan ve envanterinde bulunan M48 Patton ve K1 AMT'larının yerini alması planlanan bir Ana Muharebe Tankıdır. Geliştirilmesine 1995 yılda başlanılmıştır.

3 kişilik mürettabata sahiptir. Savaş ağırlığı 55 tondur. Boyutları 10.8 x 3.6 x 2.4 metredir (uzunluk x genişlik x yükseklik) Maksimum hızı düz yolda 70 km'h , arazide 50 km/h'tir. Menzili 450 km civarındadır. 4.1 metre su geçiş kapasitesine sahiptir. Komposit zırhla zırhlandırılmıştır.

Tasarımın ilk aşamalarında ana silah olarak 140 mm yivsiz topa sahip olması planlanmışsa da daha sonraki aşamalarda otomatik dolduruculu Rheinmetall 120-mm/L55 yivsiz topuna dönülmüştür.Otomatik doldurucu sistem Fransız Leclerc tankında bulunan 120 mm GIAT (Nexter)topunda kullanılmış olan sistem ile benzerdir. Tank çeşitli tipte 40 adet 120 mm top mühimmatı taşıma kapasitesindir. Önceki nesil K1 tanklarının aksine CBRN (Kimyasal Nükleer Radyolojik Biyolojik) savaş için pozitif basınçlı havalandırma sistemine sahiptir bu sayede mürettebat CBRN giysi takımı olmadan da savaşma kabiliyetine kavuşulmuş olacaktır. Tank bir adet koaksiyel 7.62 mm makinalı tüfeğe (12.000 mermi) ve bir adet de 12.7×99 mm M2-Browning derivesi K6 ağır makinalı tüfeğine(3.200 mermi) sahiptir.

Tankın güç paketi ilk safhalarda 12 silindirli MTU MB-883 Ka500 dizel motoru / RENK otomatik şanzıman iken daha sonraki aşamada Güney Kore Doosan DST şirketi tarafından geliştirilmiş 1.500 beygirlik dizel motor ve S&T Dynamics tarafından geliştirilen 5 ileri 3 geri otomatik şanzıman sistemi kullanılacaktır.

8) Altay Tankı - Türkiye


Altay tankı motoru;


Tanka her türlü hareket kabiliyetini kazandıracak olan motorun yapımında birkaç firma değişmişti ancak son olarak bu işi Tümosan firmasının üstlendiği belirtiliyor. Bu durum motorun da yerli üretim olacağı ve dışa bağımlılığın daha da azalacağı anlamına geliyor. 1500 beygir güç üreten ve dizel yakıt sistemiyle çalışan motor tankı 70 km/h ile hareket ettirebiliyor ve tanka 500 km’lik bir harekat menzili de sağlıyor. Altay’ın rakipleri olan ve dünyanın en iyi tankları olarak kabul edilen Leopard 2’de 1479 beygirlik dizel motor, M1 Abrams’da ise 1500 beygirlik gaz türbinli motor kullanılıyor.

Altay tankı zırhı;


Tankların en önemli özelliklerinden biriside kendilerini koruyabilmeleridir, bununda büyük bir kısmını sahip oldukları zırhlarıyla sağlarlar. Tankların en önemli en çok korunması gereken yeri, tankın ön yüzüdür. Altay tankı da bu korumayı sağlamak ve tanka büyük bir dayanırlık kazandırmak için tankın zırhını tahribat konusunda başarılı olan ve tanksavar füzeleri üreten Roketsan firması tarafından geliştirilmesi uygun görülmüştür. Roketsan, Altay tankı kompozit malzemeden üretilen, içeriği biraz da gizli olan yeni nesil bir zırh tipi kullanıyor. Leopard 2 ve M1 Abramsda da kompozit tip zırhlar kullanılmakta.

Altay tankı ana silah;

Altay tankı ana muharebe tankında ana silah sistemi olarak 120mm’lik 55 kalibre yivsiz top tercih edilmiş durumda. Bu toplar Güney Kore firması olan Hyundai-Rotem ile yapılan teknoloji transferi anlaşması sonucunda Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından üretilecek. Topların atış menzili ise şimdilik 3 km.

Leopard 2 ve M1 Abrams tanklarında da 120mm’lik yivsiz toplar kullanılıyor.

Diğer Bilgiler;

Altay tankı dört kişilik mürettebat görev alacak(Tank komutanı, nişancı, doldurucu, sürücü).
Tankın muharebe ağırlığı 65 ton olarak tahmin ediliyor.
Değişken süspansiyon sistemi sayesinde keskin manevra yapabilme ve üstün arazi yeteneğine sahip.
Tankın iç ve dış iletişimini kesecek ve tankın elektronik sistemlerini sekteye uğratılabilecek elektromanyetik silahlara karşı donanımı mevcuttur.
12,7mm ağır makineli tüfek ve Aselsan Sarp veya Aselsan Stamp diğer silahları olarak biliniyor.
Aselsan tarafından sağlanan son teknoloji bilgisayar sistemleri ile atış kontrol sistemi ve daha fazlasına sahip olan bir tank.

Tankların sahip olması gereken ateş gücü, tankın savunması, arazi kabiliyeti gibi özelliklere sahip olan ve bunları başarılı bir şekilde yerine getiren ALTAY ana muharebe tankı dünyanın en iyi tanklarına meydan okuyor.

7) Merkava MK 4 Tank - İsrail


Merkava Tankı İsrail Devletinin kontrolünde üretilen ve sadece İsrail Ordusunun envanterinde bulunan Ana Muharebe Tankı sınıfı bir tanktır. 1978 ‘de testleri yapıldıktan sonra üretime geçilme kararı verilmiştir. Yapımında çoğunluğu Kudüs’e sonradan yerleşmiş olan ilk nesil Yahudi istilacı mühendisler görev yapmıştır. Merkava Tankları bilhassa Arap ülkeleri ile olan savaşlarda kullanılmış ve Sovyet, NATO tankları ile eşdeğer başarıya sahip olduğu görülmüştür. İsrail tankların cephe performanslarına göre çeşitli arge çalışmaları yürütülmüş ve bunlarda başarı elde etmiştir. Merkava Tankı Mark (1,2,3,4) Serileri ile üretim ve modernizasyonunu sürdürmektedir. Günümüzde Merkava 4 üretimi ve modernizasyonu hala yapılmaktadır.

Birim fiyatı arge çalışmalarının maliyeti dağıtıldığı zaman yaklaşık 4.7 milyon dolar gibi bir fiyata tekabül etmektedir. Bu aynı dönemde üretilen Rus ve NATO tankları ile kıyaslandığında oldukça maliyetli olduğu söylenebilir.

Teknik Özellikleri


Ağırlığı 67 Ton civarında bulunan tank, 4 mürettebat tarafından yönetilmektedir. Ayrıca Kara Gücü Destek kuvvetleri olarak 5 destekleyici yolcuyu da arka kısımda bulunan ek yerleşme kısmı ile taşıyabilecek, personel taşıyıcı güncellemeleri getirmiştir. Nikel Zırhı ile oldukça modern ve dayanıklı olan tankın ana silahları arasında füze savunma sistemleri de bulunmaktadır. Hız olarak Rus tanklarının muadili sayılabilecek ana muharebe tankı, dayanıklılık anlamında üretilmiş en iyi tanklardan gösterilmektedir. Merkava 1 ve Merkava 2 Modelleri üzerinde 105 milimetre ateşli silahlar Merkava 3 ve 4 modellerinde 120 mm yükseltilmiştir. Ayrıca tank, diğer tanklara karşı top atışları dışında tank elemanları tarafından kullanılabilen anti tank bataryası taşıyacak halde modernize edilmiştir. 1450 litre full yakıt alan ana muharebe tankı 570 kilometre durmadan azami muharebe menziline sahiptir.

Son modernizasyon olan Merkava 4 tankı 120 MM yivsiz tüfek ile güncellenmiştir. 7.62 personel makineli tüfek kullanılan son güncellemede ayrıca 60 MM top atışı da mümkün hale getirilmiştir.

6) M1 Abrams Tankı - ABD


M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3.nesil bir ana muharebe tankı dır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle (M1, M1A1 ve M1A2) Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

M1 Abrams tankı daha önce kullanılan M60 Patton tankı yerine ordu servisine alınmıştır.Bununla birlikte 2050 yılına kadar ABD ordusunda hizmetinde kalması planlanmaktadır. 1500 hp gücündeki Gaz Türbin motoruna, sofistike bir kompozit zırha, personel güvenliği için ayrı bir patlama hücresi içinde yalıtılmış mühimmat depolama kabinine sahip ABD'nin modern zırhlı savaş programı için geliştirilen bir tanktır. 61.7 tonluk ağırlığı ile en ağır muharebe tanklarından biridir. Ayrıca 120 mm'lik tank topu ile muharebe sahasında önemli bir üstünlüğe sahiptir. İlk çıkan M1 modelini elektronik ve zırh sistemlerinde yapılan geliştirmeler ile M1A1 ve M1A2 modelleri takip etmiştir.

Tank komutanının top namlusundan bağımsız hedef belirleme sistemi, nişancının tespit edilen hedefler ile meşgül olurken tank komutanının yeni hedefler arayabilmesine imkân vermektedir. Termal görüş sistemi, lazer telemetreli atış destek bilgisayarı ve stabilizasyon gibi M60 tanklarında da bulunan elektronik sistemler M1 tanklarının da standart donanımları arasındadır.

5) AMX LECLERC Tank - Fransa


Leclerc, üretimi bir ölçüde Fransızlar için ulusal onur sembolü haline gelen ve günümüz modern tanklarından biri olan ana muharebe tankıdır. BAE de projenin gelişim ve üretim maliyetlerinin bazılarına ortak olurken, günümüzde Fransa'dan sonlar Leclerc i kullanan ikinci ülke olmuştur. 1960'ların başlarında, Fransız yetkililer kendi AMX-30 B2 tanklarını ve diğer müttefik NATO tankları olan Amerikan M60A3 Patton, Alman Leopard 1 ve İngiliz Chieftain'ı Sovyet tanklarına karşı zayıf bularak yeni bir tank platformu üzerine çalışmalara başladı. 1980 li yıllarda Almanlarla Leopard 1 ve AMX-30 tanklarından ortak bir tasarım sağlanarka yeni bir tank yapılması hususunda anlaşıldı. Sağlanılan işbirliği sayesinde ortaya çıkan çözüm daha az maliyetli ve verimli olacaktı. Ne var ki bu ortaklık fazla uzun sürmedi ve Fransızlar 1983 yılında AMX-48 adlı projeyi başlattı. Almanlarsa Leopard 2 projesine yöneldiler.Uzun süren test çalışmaları sonunda 1989 yılında proje AMX- 56 olarak değişti ve prototip üretimine 1991 yılında başlandı. Tankın ismi 2. dünya savaşında Alman işgaline karşı koyan Özgür Fransız Ordusu kuvvetleri 2. Zırhlı Tümen komutanı Fransız General Philippe Leclerc de Hauteclocque den gelmektedir.

Mürettebat Sovyet tanklarında olduğu gibi 3 kişiden (kumandan, nişancı ve sürücü) oluşmaktadır. Süspansiyon günümüz askeri araçlarında gerekli performans sağlayan hidropnömatik sistem üzerinden geliştirilmiştir. Leclerc Ana Muharebe Tankının ana silahı, NATO ordularında yaygın olarak kullanılan kalibre olan 120 mm GIAT CN120-26/52 serisidir. "Non-Explosive/Non-Energetic Reaktif Zırh" - zırh titanyum ve NERA çelikten yapılmış özgün bir Fransız zırh kompozisyonudur. Taret ve gövde özelliği modüler kompozit zırh ile güçlendirilmiştir.

BAE kullanımındaki Leclerc tankları çöl ortamında karşılaştıkları yüksek sıcaklıkta sorunlar yaşadığı için modifiye edildi ve SACM UDU V8X-1500 T9 motorları Alman MTU 883 dizel motoru ile değiştirildi. Bunun dışında tanka harici yardımcı güç ünitesi (APU), kulesine monte 7.62 mm makineli tüfek için kumanda kontrollü silah istasyonu eklendi ve bazı küçük değiklikler yapılarak BAE kullanımına sunuldu.

4) T 90 MS Tank - Rusya


Rus Devleti ilk T-90 denemesini yine Ana muharebe sayılabilecek Çeçenistan iç savaşında kullanmıştır. Ayrıca gerilla savaşı ile şehir savaşı arasında bir sertlikte geçen Grozni çatışmalarında oldukça başarılı sinyaller vermiştir. T-72 tankının birim maliyetini %50 oranında arttırmıştır. Bu artış sadece zırh güçlendirilmesi değil aynı zamanda makineli tüfek ve top mekanizmasının yükseltilmesi ayrıca üzerine eklenebilecek daha gelişmiş radar çözücülerin yerlerinin hazırlanması gerekçesiyle olmuştur. T-90 tankı da maksimum modernize edilecek şekilde tasarlanmıştır.

1995 yılından beri 29 güncelleme gerçekleştirilmiştir. Şu an full dizayn bir T-90 tankının birim fiyatı 4.5 milyon dolar seviyesine yaklaşmıştır.

Özellikle Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkeleri önemli noktaların korunması için T-90 tankını sınırlı sayıda sipariş ederken, iç çatışma ve terör olaylarında genellikle T-72’lerin kullanımına devam etmektedir. T-90, T-90K, T-90A, T-90KA, T-90S, T-90SK, T-90AM, T-90MS şeklinde varyantları vardır. Bu varyantlar personel taşıma amaçlı, yüksek zırh, yokuş tırmanma gibi hedefe yönelik şekilde üretim yapılmıştır. Her varyantın özellikle kullanıldığı görevler vardır.

Azerbaycan, Hindistan, Suriye, Türkmenistan ve Kazakistan tarafından kullanılan tanklar, yine Suriye cephesinde görücüye çıkmıştır. T-72 tanklarının yetersiz kaldığı Halep cephesinde Suriye Ordusu ve paramiliter Irak savaşçıları tarafından kullanılan T-90 tankları gerek füzelere karşı önceden uyarı veren radar sistemi gerek ise ısıl karıştırma sistemleri ile ön plana çıkmıştır. T-90 üzerine monte edilen ısıl karıştırıcılar ısı güdümlü anti tank füzelerinin üzerinde kullanılmasına imkân tanımamaktadır.

9,8 metre uzunluğundadır. Varyantlara göre asgari 3 tank mürettebatı tarafından kullanılmaktadır. T-90MS varyantında durum 4, 5 personele dek çıkmaktadır. 640 kilometre maksimum aralıksız harp etme imkânı tanınmıştır, ortalama hızı ise 68 kilometre / saat şeklindedir. 9M119M Refleks M-N füzesi de atabilen 125mm top ana muharebe silahına sahiptir. Ayrıca kule görevlisinin kullandığı 7,62 PKT makineli tüfek kule üzerinde bulunmaktadır.

3) Challenger 2 Tank - İngiltere


Challenger 2 gelişmiş bir ana muharebe tankı olup BAE Systems Land Systems tarafından üretilmiştir. Challenger 2 tankı günümüzde İngiliz ordusuyla birlikte Umman kraliyet ordusunda hizmet vermektedir. İngiltere İlk olarak 1991 yılında 127 adet Challenger 2 tankı sipariş etmiş ve ek olarak 259 adetlik siparişte 1994 yılında verilmiştir. Umman devleti ise 1993 yılında 18 adetlik bir sipariş vermiş daha sonra bu sayıya ek olarak 1997 yılında 20 adetlik bir sipariş daha eklenmiştir.

Challenger 2 İngiliz ordusunda hizmete 1998 yılında girmeye başlamış olup son 386’ıncı tankta 2002 Nisan ayında İngiliz ordusuna teslim edilmiştir. Umman için teslimat ise 2001 yılında tamamlanmıştır.

Challenger 2 tankları Bosna ve Kosova ‘da aktif görev üslendikleri gibi Irak’ta da aktif görev üstlenmişlerdir.
2004 Temmuzunda İngiliz Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 7 Challenger 2 zırhlı bölüğünün Mart 2007’ye kadar(yaklaşık 100 tank) ve bir adet Challenger 2 zırhlı keşif alayının rol değişikliğiyle ile azaltma planlarını açıkladı.

Challenger 2 tankları bir adet 120mmlik L30 topuyla donatılmıştır. Ancak Ocak 2004’te BAE’le yapılan anlaşmayla Challenger 2 tankları Rheinmetall marka 120mmlik L55 yivsiz topla donatılacak olup testlere Ocak 2006’ta başlanmıştı.
Challenger 2 ayrıca ana tank topunun solunda bulunan bir adet Boeing 762 mm (chain gun) makine silaha sahip olup ayrıca yükleyicinin de 7,62mmlik GPMG L37A2 hava savunma amaçlı makineli silahı zırhlı kuleye monte edilmiştir.

Dijital atış kontrol bilgisayarı General Dynamics tarafından üretilmektedir. Savaş alanı bilgi sistem uygulaması platformu(the platform battlefield information system application) PBISA’yı Challenger 2 için tedarik etmektedir. PBISA bazı entegrasyon ve yazılım sorunları yüzünden Kasım 2005’te servise girebilmiştir. Bunun dışında Challenger 2 tankları Bowman taktik dijital haberleşme sistemleri General Dynamics şirketi yükleniliciliğin de monte edilmiştir.
Komutan tarafından SAGEM üretimi VS 580–10 gyro stabilized(?) panoramik görüş mevcuttur. Thales üretimi bir termal görüş sistemi sahip olup bu sistem görüntüleri silahçı ve komutanın görüş ve ekranlarında x4 ve x11,5 kez büyütebilir. 4Hz lik bir lazer mesafe bulucusuna sahip Challenger 2 tankının lazer mesafe bulunucusunun menzili 200m ile 10 km arasıdır ve +35 ° -35 ° yükseklik aralığındadır. Ayrıca sürücüye Thales Optronics’ten sağlanan pasif sürücü periskopu sayesinde gece sürüşü de sağlanabilmektedir.

Challenger 2, altı ileri ve iki geri vites ile 12 silindirli, 1.200 kW Perkins Caterpillar CV12 dizel motoru ve David Brown TN54 şanzıman vardır.

2) Leopard 2 Tank - Almanya


SSCB'nin geliştirdiği yeni nesil tanklara karşı yeni bir ana muharebe tankına ihtiyaç duyan Alman ordusu 1970'lerde Leopard tankına Rheinmetall L 44 120 mm'lik topunu takarak bu ihtiyacını giderebilieceğini düşünüyordu. Ancak sonraları ABD ile birlikte MBT-70 süper tank tasarısına girildi. Bu tank devrim niteliğinde bir tasarıma sahipti ancak yüksek maliyeti nedeniyle bu tasarı geri çekildi.

1974 yılında 17 ilk-örnek arasından seçilen yeni tank tipi önceki tasarımdan daha iyi zırha, daha büyük bir topa, geniş mühimmat kapasitesine sahipti.

ABD 1976 yılında bu yeni tank tasarısı ile ilgilendiğini belirtti. Bunun sonucunda ABD için birkaç deneme modeli üretildi. Bunların kuleleri farklı iken diğer bölümleri aynıydı. Kuleler ABD standartlarına getirilmek için L7A3 105 mm'lik topu ve Hughes atış denetleme düzeneği ile donatıldı. Ayrıca bu modelin Rheinmetall 120 mm'lik topu ile olan çeşitlemesi de yapıldı. Başka tiplerde de bu iki top çeşidi değişmezken Hughes-Krupp Atlas Elektronik EMES 13 atış sistemi denendi.

ABD'ye ulaşan ilk ilk-örnekler XM1(M1 Abrams ilk-örnek adı) ile karşılaştırıldı. Leopard 2'lerin atış gücü ve hareket kabiliyeti olarak XM1'den daha iyi olduğuna karar verildi. Ancak yapılan sınamalarda Leopard 2'nin zırhının XM1'den daha kötü olduğu anlaşıldı. ABD XM1 tasarısında karar kıldı. Bugün Leopard 2 tanklarının zırh olarak da XM1'lerden daha iyi olduğu bilinmektedir. Leopard 2 tankların atış kontrol sistemlerinin değişimiyle birlikte atış yüzdeleri artmıştır. İlk atımda vuruş ihtimalleri dururken % 65 den %87 ye hareketli iken % 30 lar dan % 80 lere kadar çıkmıştır. Lepord 2 A5-A6 ve Hell lerde bu atış yüzdelerinin daha üst seviyeye çıkarıldığı bilinmektedir.

1) T14 Armata Tank - Rusya


İlk olarak Rusya’nın kurtuluş günü kutlamalarında görünen yeni nesil rus tankı ile ilgili detaylar netleşiyor.

Rusya, ordusunu yeni nesil zırhlı araçlarla yenilemeye başladı. Armata isimli kaide (zırhlı araçların paletli alt kısmı), yeni nesil zırhlı araçların ana plaformunu oluşturuyor. Bu kaide daha önce T-15 isimli zırhlı araçta kullanılmış. Yeni nesil tank T-15 de aynı kaideyi kullanıyor.

Şu ana kadar 20 adet üretelin T-14 Armata isimli tanktan 2015’ten 2020’ye kadar 2.300 adet üretilmesi planlanıyor. 10,8 metre uuznluğunda, 3,5 metre genişliğinde ve 3,3 metre yüksekliğindeki tankın ağırlığı 48 ton (savaş durumunda ek teçhizatlarla 49 ton). 80-90 km arasında hız yapabilen tankın menzili de 500 km. Her bir tankın birim maliyeti ise 7,6 milyon dolar.

T-14 Armata’nın en büyük özelliği, turret’inin (top kulesi) otomatik olması. Bu şekilde bu koca tank sadece 3 mürettebatla kontrol edilebiliyor. Mürettebatla turret ve arka bölüm arası zırhla ayrılıyor ve olası isabet alma durumlarında mürettebatın kaybı riski azalıyor. 125 mm’lik ana topa sahip T-14 Armata, kolay bir modifikasyonla 158 mm top takılmasına da hazır olarak üretilmiş.

Rusya’nın bir önceki nesil ana muharebe tankı T-90, hafif zırhı ve yüksek manevra kabiliyeti ile ön plana çıkıyordu. Amerikan Abrams tankından 20 ton daha hafif olmanın bedeli de yüksek kapasiteli tank mermilerine karşı daha savunmasız olması sonucunu çıkarıyordu. T-14 Armata ise geliştirilmiş ağır zırhı ile bu açığı kapatıyor.

Ruslar yeni nesil tanklarına çok güveniyorlar. İdddialarına göre ürettikleri bu tank, Batı’daki diğer tüm tankların en az 20 yıl ilerisinde.
Dünyanın En İyi 10 Tankı [2017] Dünyanın En İyi 10 Tankı [2017] Reviewed byUnknownon Ağustos 30, 2017 Rating:5

Hiç yorum yok

Fotoğrafcılık

a