Dünyanın En Yüksek 10 Binası

20 yıl önce dünyanın en yüksek binalarının %75'i Kuzey Amerika'da bulunmaktaydı. Ancak günümüzde en yüksek yapılar Asya Ve Orta Doğu'da bulunuyor.

Şimdi Birlikte Dünyanın En Uzun 10 Binası İnceleyelim.

10) Uluslararası Ticaret Merkezi, Hong Kong - 484 Metre


Hong Kong'da bulunan Uluslararası Ticaret Merkezi binasının yapımı 2001 yılında başlayıp 2010 yılında tamamlanmıştır. 108 katlı ve 469 metre yüksekliğindedir.

9) Şanghay Dünya Finans Merkezi, Çin - 492 Metre


Şanghay Dünya Finans Merkezi 2008 yılında tamamlanmış olup, 101 katlı 492 metre yüksekliğindedir. Uluslararası finans ve ticaret merkezi olarak görev yapar. Kulesinin zirveye doğru trapez şeklinde bir diyaframı vardır ve Değişken Hava Hacmi adı verilen bir hava kontrol özelliğine sahiptir ve binanın içindeki insanlar, rüzgar ve ağır teçhizat üzerindeki bükücü ve basınç kuvvetlerini hafifletmek için bir diyagonal çerçeve ile tasarlanmıştır.

8) Taipei 101, Tayvan - 508 Metre


Taipei 101 Tayvan, Taipei şehri Xinyi semtindeki bir gökdelen. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Burç Halife binası tarafından 21 Temmuz 2007 tarihinde geçilene kadar dünyanın en yüksek binasıydı. Deprem titremelerine ve tayfun rüzgarlarına esneklik ve dayanıklılığa sahiptir. Bu yapı, Enerji ve Çevre Tasarımı Liderliği (LEED) tarafından da ödüle layık görülmüştür. Postmodern mimarinin bir örneğidir.

7) CTF Finans Merkezi, Çin - 530 Metre


Çin'in güneyindeki Guangzhou şehrinde bulunan CTF Finans Merkezi, bu listeye yeni eklenen karışık kullanımlı bir gökdelen. Ekim 2016'da tamamlanmıştır. Saatte 44,7 mil hızına ulaşan, dünyanın en hızlı asansörlerinden birine sahiptir. Toplam 111 kat vardır. Binada, 1705 numaralı odaya ayrılmış park yerleri bulunan bir alışveriş merkezi vardır. Bina, aynı zamanda, henüz açık olmasa da, en üstteki 16 katta toplam 251 odalı bir otele ev sahipliği yapıyor.

6) One World Ticaret Merkezi, ABD - 541 Metre


541 metre uzunluğunda ve 104 katlı bir bina olan One World Ticaret Merkezi, sadece New York şehrinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde değil , aynı zamanda Batı Hemisphere'de olan en uzun binadır. 2014 yılında tamamlanmıştır. Binanın yenilenebilir enerji özellikleri, yağmur suyunun yeniden kullanımı da dahil olmak üzere dikkat çekici özellikleri bulunuyor.

5) Lotte Dünya Kulesi, Güney Kore - 554 Metre


Güney Kore'de bulunan Lotte Dünya Kulesi, yakın tarihli Mart 2016'da bittiğinden bu listeye en yeni eklenenlerden biri ve dünyadaki en yüksek beşinci yapı olma özelliğini taşıyor. 554 metre ve 123 katı olan bu yapı, Richter ölçeğinde 9'a kadar büyüklüğünde depremlere dayanacak şekilde tasarlanmış bir güce sahip.
4) Pang An Uluslararası Finans Merkezi, Çin - 599 Metre


Shenzhen'deki Pang An Uluslararası Finans Merkezi, 599 metre ve bu listedeki en yeni kayıtlardan biridir. Gökdelen resmi olarak 2015 yılında bitti, ancak inşaat halen devam ediyor ve 2017 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor. Bina, üst düzey bir alışveriş merkezi içinde bir konferans merkezi, otel ve perakende alanları içeriyor. 115 katlı binada toplam 33 adet çift katlı asansör kullanılıyor.

3) Mekke Royal Clock Tower, Suudi Arabistan - 601 Metre


Abraj Al Baitis olarak da anılan Mekke Kraliyet Saat Kulesi, 601 metre yüksekliğinde ve dünyanın üçüncü en uzun binasıdır. Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde bulunuyor ve devlete aittir. 120 katlıdır. Suudi Arabistan'daki en büyük inşaat firması olan Suudi Binladin Grubu tarafından inşa edilmiştir. 2012 yılında Alman mimarlık firması SL Rasch GmbH ve Mahmoud firması saat kulesini birlikte tasarlamıştır. Dünya çapında en büyük saat olarak 43 metre kare alana sahiptir. Otel odaları ile birlikte, bir konferans merkezi, İslam Müzesi, 10.000 kişi tarafından kullanılabilecek bir namaz odası, Ay'ın Kutsal Ayda izlenmesi için Ay Gözlem Merkezi ve beş katlı bir alışveriş merkezi içermektedir. Saatin üstünde bulunan 21,000 yeşil ve beyaz ışıklar namaz vakitlerini bildirir. Bu ışıklar 5-6 metre uzaktan görülebilir.

2) Shanghai Tower, Çin - 632 Metre


632 metre yüksekliğinde ve 121 katlı olan Şangay Kulesi, dünyanın ikinci en yüksek binası. Şangay Kulesi'nin inşaatı 2006 yılında başladı ve 2014 yılının Mart ayında tamamlandı. Dünyanın en yüksek gözlem güvertesine ev sahipliği yapıyor. Binanın toplam maliyeti 4.2 milyar dolardı. Bu bina, Amerikan mimarlık şirketi Gensler tarafından otel ve ofis olarak kullanılmak üzere tasarlandı. Toplam 1.100 otopark ve 320 otel odası bulunuyor. Yapı, benzersiz Şangay silüetinin büyüleyici manzarasına sahiptir.

1) Burj Khalifa, Birleşik Arap Emirlikleri - 828 Metre


Başlangıçta Burj Dubai olarak bilinen Burj Khalifa, kentin büyüleyici siluetinin üstünde kalıyor. 163 katlı ve 828 metre yüksekliğindedir ve dünyanın en uzun binasıdır. Çelik ve betondan inşa edilen bina, Willis Kulesi ve One World Trade Center gibi ünlü gökdelenlerden de sorumlu olan Chicago'daki Owings, Skidmore ve Merrill'in tasarımıdır. Güney Koreli şirket olan Samsung C & T, 2010 yılında tamamlanan yapının mühendislik ve inşasını gerçekleştirmiştir. Bina, Birleşik Arap Emirlikleri hükümetinin ülke ekonomisini yalnızca petrol bazlı bir turizmden daha çok turizm sektörüne kaydırma projesiydi. Binada 30.000 konut, 19 konut kulesi, 30 dönümlük alanı kaplayan bir insan yapımı göl, dokuz otel ve bir alışveriş merkezi bulunuyor. Bu üstyapı, zarif tasarımı ile eleştirenlerin övgüyle söz ederek uluslararası alanda tanınmıştır.



Dünyanın En Yüksek 10 Binası Dünyanın En Yüksek 10 Binası Reviewed byUnknownon Ağustos 29, 2017 Rating:5

Hiç yorum yok

Fotoğrafcılık

a