Türkiye'nin En Zengin 10 İsmi [2017]


Türkiye'nin En Zengin 10 İsmi 2017

10) Filiz Şahenk - Doğuş Holding ( Servet 1.9 Milyar Dolar )


Filiz Şahenk, 1967 yılında Ankara‘da doğmuştur. Annesi Deniz Şahenk, babası iş adamı Doğuş Holding’in kurucusu Ayhan Şahenk‘dir. Ferit Şahenk adında bir abisi vardır. Aslen Niğde‘li olan Filiz Şahenk İstanbul‘da ikamet etmektedir.

Doğuş Holding kuruluşlarından biri olan “Filiz Makarna”ya onun adı verilerek 1974 yılında Bolu‘da kuruldu.

Halen bekar olan Filiz Şahenk, 1992 yılında kurulan Ayhan Şahenk, Vakfında başkan vekilliği yapmaktadır. Başkan ise abisi Ferit Şahenk‘dir.

9) Mustafa Küçük - LCW ( Servet 1.9 Milyar Dolar )


Mustafa Küçük, 1963 yılında Malatya Doğanşehir’de köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kısıtlı eğitim imkanlarına rağmen bulunduğu ilçeden üniversiteyi kazanan 2 kişiden biri oldu.

1986 yılında, yüksek lisans eğitimi sırasında tanıştığı arkadaşının ailesinin 8 küçük makinelik atölyesinde iş dünyası ile tanıştı. 1987’de Tema Tekstil’in teklifi ile bir apartmanın bodrum katında bir atölyede kendi işine başladı. İşe başladığında, bir şoför ve bir sekreterle birlikte 3 kişiydiler. Daha sonra numune dikmek için bir dikiş makinesi ve bir de kesim masası aldı. Bir süre tedarikçi firmalarla iş yaptı. Zamanla nakış, baskı, etiket, boyahane yatırımı yaptı…

Mustafa Küçük, 1988’de Tema Tekstil’in Genel Müdürlüğü görevinin ardından Tema Holding’in Genel Koordinatörlük görevini yürüttü. 2000’de Taha Holding’te perakende ve üretim gruplarının ayrılması kararı çıkınca perakende sektöründe Tema Grubu’nun CEO’luğunu üstlendi. Küçük, LC Waikiki, LCW, South Blue ve X-Side markalarının geliştirilmesi ve mağazalar zincirinin oluşturulması sorumluluğunu yürütüyor.

8) Suna Kıraç - Koç Holding ( Servet 2 Milyar Dolar )


1941 yılında Ankara‘da doğdu. Ünlü işadamı Vehbi Koç ve Sadberk Koç çiftinin en küçük kızıdır. Kardeşleri Sevgi Gönül, Rahmi Mustafa Koç ve Semahat Arsel‘dir.

Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni ve ardından da Boğaziçi Üniversitesi Bankacılık ve Finansman bölümünü bitirdi.

1999’da, üstün yöneticilik ve liderlik vasıfları ile Koç Holding’e, iş dünyasına ve Türk çocuklarının eğitimine katkılarından dolayı London Business School tarafından “Onur Üyeliği”ne layık görülmüştür.

İnan Kıraç ile evlendi.

ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) adı verilen hastalıkla mücadele eden ve çevresiyle sadece gözleriyle iletişim kurabilen Suna Kıraç, eşi İnan Kıraç’la birlikte kurdukları Pera Müzesi ve 1 Mart 2007’de hizmete sundukları İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile ülkesine hizmet yatırımlarını sürdürmektedir.

İstanbul’a dünya çapında bir oditoryum ve kültür merkezi kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Suna Kıraç’ın 2006 yılında yayımlanan, tüm geliri TEGV’na bağışlanan ve editörlüğünü Rıdvan Akar’ın yaptığı Ömrümden Uzun İdeallerim Var adlı kitabı 100.000’in üstünde sattı ve yılın en çok satan kitaplarından biri oldu.

Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekilidir.

7) Ferit Şahenk - Doğuş Holding ( Servet 2.1 Milyar Dolar )


Ferit Şahenk, 1964 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Annesi Deniz Şahenk, babası iş adamı Doğuş Holding'in kurucusu Ayhan Şahenk'dir. Filiz Şahenk adında bir kız kardeşi vardır. Aslen Niğde'li olan Ferit Şahenk İstanbul'da ikamet etmektedir.

Liseyi İsviçre"de okumuş, ardından üniversite eğitimi için Boston College'ı geçen Şahenk, 1987 yılında, Pazarlama ve İnsan Kaynakları bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenim sonrası eğitimini Harvard Üniversitesi"nin Owner/President yönetici programıyla tamamlamıştır. 1988 yılında Manufacturers Hannover"da bankacılık stajı yaptı.

1990-1997 yılları arasında Doğuş Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu başkanlığı yaptı. 2 Nisan 2001'de babası Ayhan Şahenk'in vefat etmesiyle Doğuş Holding'in başına geçti. Ferit Şahenk, aynı zamanda koyu bir Fenerbahçe taraftarıdır. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün yaptığı önemli ve pahalı transferlerin bazılarında kulübe finansal kaynak yaratmakla birlikte, maddi yönden de destek sağlamıştır. Özellikle Fenerbahçe'nin 2012 yılında yaptığı Moussa Sow transferinde çok büyük rolü vardır ve kulüp kendisine teşekkür etmiştir.

Buna karşın bu zamana kadar hiçbir Fenerbahçe yönetiminde görev almamış ve Fenerbahçe başkanlığı için aday olmamıştır. Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesidir ve 1907 Fenerbahçe Derneği yöneticisidir. Ferit Şahenk, evli ve bir çocuk babasıdır.

6) Mustafa Rahmi Koç - Koç Holding ( Servet 2.2 Milyar Dolar )


Rahmi Mustafa Koç, 1930 doğumlu başarılı iş adamı. Koç Holding yönetimini babası ünlü iş adamı Vehbi Koç‘tan devralan Rahmi Koç, 4 Nisan 2003tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Mustafa V. Koç‘a devretti. 19 Eylül 2004 tarihinde denize açılan Koç, yaklaşık 2 yıl süren bir dünya turugerçekleştirdi.

Rahmi M. Koç, 1930 yılında Koç Holding’in kurucusu ve sahibi Vehbi Koç ve Sadberk Koç‘un dört çocuklarından ikincisi olarak (Semahat Arsel-1928, Rahmi Koç-1930, Sevgi Gönül- 1938, Suna Kıraç- 1941) dünyaya geldi. Koç, ilköğretim eğitimini Ankara‘da tamamladıktan sonra İstanbul’da Robert Kolej‘e başladı. Buradan mezun olduktan sonra yüksek öğrenim görmek için Amerika’ya giden Rahmi Koç, Johns Hopkins University B.A. Endüstriyel Sevk ve İdare Bölümü‘nde okudu.

5) Erman Ilıcak - Rönesans Holding ( Servet 2.3 Milyar Dolar )


1967 yılında, Malatya'nın Darende ilçesinde dünyaya gelen Erman Ilıcak, Avukat baba ve ev hanımı annenin evladıdır. Babasının mesleği gereği 1969 yılında Ankara'ya gelen Erman Ilıcak, ilköğretim ve lise eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamış, Üniversite hayatını 1990 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Lisansüstü eğitimini ise İşletme üzerine, ABD'de Minnesota ve Viyana üniversitelerinde tamamlamıştır. Paris İnternational Scholl of Management'te yine işletme alanında doktorasını yapmıştır.

ODTÜ'deki üniversite yıllarında tanıştığı ENKA şirketinin sahibi Şarık Tara, Ilıcak'ın hayatının değişmesine önayak olmuş ve kendi şirketinin merkezinde iş imkanı tanımıştır.
90’ lı yılların başında Ilıcak, Irak’ taki şantiyelere gitmeyi düşünürken, savaş çıkması sebebiyle şirket onu Libya’ ya yolladı. Orada 1.5 yıl çalıştı. Daha sonra şirketi Ilıcak’ ı 1992 yılında Belarus’a yolladı. Burada Rusya pazarını iyice öğrenen Ilıcak, biriktirdiği 30 bin dolar sermayeyle 1994 yılı Ocak ayında “Rönesans” adlı şirketini kurdu. Kendi başına kurduğu için çıtayı düşük tutup 5-10 bin dolarlık ofis tamirat işlerine bile talip oldu. Şirket 1996 yılına kadar ufak tefek tamirat işleriyle yavaş yavaş büyüdü.

İlk büyük işini 1996 yılında, 10 milyon dolarlık devlet ihalesiyle alan Erman Ilıcak, Daha sonraki işlerini de teker teker almaya devam etti. Uluslararası şirketlerin fabrikalarından Mega alışveriş merkezlerine kadar bütün işleri şirketine almayı başaran işadamı, 12.yılın sonunda Rönesans İnşaat’ı dünyanın en büyük şirketleri arasında listelemeyi başarmıştır.

4) Şarık Tara - Enka İnşaat ( Servet 2.4 Milyar Dolar )


Şarık Tara, ENKA Şirketler Grubu Fahri Başkanıdır ve inşaat yüksek mühendisidir. Grubun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Sinan Tara yürütmektedir. Şarık Tara, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesi ve derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanıdır.

22 Nisan 1930 yılında Üsküp'te doğmuştur. Annesi Erenköy Kız Lisesi'nde okumuş, dönemin şartları uygun olmadığından tıp tahsili yapmamış, ancak yüksek kültürlü bir kimse olan Mahmure hanımdır. Anne tarafından I. Murat'ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgesini idareye tayin edilmiş olan Yiğit Bey'in torunudur. Yahya Kemal ile de torun çocukları olmaları nedeniyle aralarında akrabalık bağı vardır. Babası Fevzi Bey ise, bilindiği kadarı ile son üç kuşağı esnaflık yapan Karadağ kökenli Hacıhamziç (Tara'nın dedesi İbrahim Bey'in babası Hamza Bey'den dolayı bu isimle anılırlar-Tara soyadı ise Karadağ'daki Tara Dağı ve Tara Nehri'nden gelmektedir) ailesindendir. Fevzi Tara, Üsküp, Beyrut ve Belgrad'da tahsil yapmış bir avukattır. Sancak ve güney Yugoslavya müslümanlarının Yugoslavya Kralı nezdinde temsilciliğini de yapan babası Manastır'da avukatlık stajını yaparken annesi ile tanışmışlardır.

1942 yılında Üsküp Başkonsolosu Reşat Karabuda'nın yardımıyla önce kendisi İstanbul'a gelir ve yengesi Seniha hanımın yanında kalır. 1944'de ailesinin de geldiği Türkiye’de orta öğrenimini ŞişliTerakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1954 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra 1957 yılında kızkardeşi Vildan Gülçelik'in kocası (daha sonra bir uçak kazasında vefat eden eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kolektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlamıştır. Enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kolektif Şirketi daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.’ye dönüşmüştür. Şarık Tara, bünyesinde çok sayıda şirketin yer aldığı ENKA Holding Yatırım Anonim Şirketi’nin halen Fahri (Onursal) Başkanlığını yapmaktadır.

3) Semahat Sevim Arsel - Koç Holding ( Servet 2.4 Milyar Dolar )


Semahat Arsel, 1964 - 1972 yılları arasında Koç Holding yönetim kurulu üyesi ve Vehbi Koç Vakfı yönetim kurulu üyesi olarak çalıştı. Daha sonraki yıllarda TURYAT ve SANERC (Semahat Arsel Nursing Educational & Research Center)'in başkanlığını yaptı. Bu görevlerini halen sürdürmekte olan Arsel, aynı zamanda Vehbi Koç Vakfı yönetim kurulu başkanıdır. 2012 yılında vergi rekortmeni olmuştur. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2015 yılında açıklamış olduğu verilere göre 2014 yılında en fazla vergi veren 2. isim olmuştur.

Florance Nightingale Vakfı ikinci başkanı ve Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu kurucusudur. Kuruluşunda Amerikan Hastanesi bünyesinde yer alan SANERC, 2004 tarihinde Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu’na bağlanmıştır.

Mart 2013 itibariyle Forbes dergisinin yaptığı araştırmaya göre, 3,2 milyar dolar servetiyle Türkiye'nin 2. dünyanın ise 423. zengin ismidir.

Semahat Arsel ayrıca TEGV'in de kurucu üyelerindendir.

2) Hüsnü Özyeğin - Fiba Holding ( Servet 3 Milyar Dolar )


Hüsnü Özyeğin, 1963 yılında Robert Akademi’den mezun olduktan sonra, 1967 yılında Oregon Devlet Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini, 1969 yılında ise, Harvard İşletme Fakültesi’nden İşletme Yüksek Lisans derecesini almaya hak kazandı. 1974 yılında Pamukbank Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1984 yılında Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Genel Müdürlüğü görevlerini üstlendi.

Eylül 1987’de, Finansbank’ı kurdu ve 1987-2010 yılları arasında Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Özyeğin, halen Fiba Holding A.Ş. ile Cenevre’de bulunan Credit Europe (İsviçre)’de Yönetim Kurulu Başkanlığı, ve Credit Europe (Hollanda) ile Credit Europe (Moskova)’da Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmektedir.

Hüsnü Özyeğin, sosyal sorumluluk bilinciyle Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Hisar Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Harvard İşletme Fakültesi Dekan Danışma Kurulu Üyesi ve 2011’de verilen Harvard İşletme Fakültesi Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi olarak çok sayıda toplumsal faaliyette de yer almaktadır

1) Murat Ülker - Yıldız Holding ( Servet 3.7 Milyar Dolar )


1959 yılı İstanbul doğan Murat Ülker aslen Kırım Aluşta'hlıdır. Annesi Güzide Ülker, babası Sabri Ülker'dir. Ahsen Özokur adında ablası vardır. Lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi'nde yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Yurtdışında Amerika'da "American Institute of Baking" (AIB) gıda işleme konusunda ve Almanya'da "Zentralfachschule der Deutschen Süßwarenwirtschaft" (ZDS) okullarında şekerleme konularda eğitimine devam etti.

1982 yılında iş hayatına başlayan Murat Ülker, önce yurtdışında çeşitli mesleki kurslara (AIB ve ZDS) katılmış, ABD'de Continental Baking şirketinde staj yapmıştır. İki yıl süreyle Ortadoğu'da ihracat konusunda çalışmış, ABD ve Avrupa'da üç yıl boyunca bisküvi–çikolata–gıda sektörüyle ilgili yaklaşık 60 kadar fabrika ve tesiste incelemeler yapmıştır. Ayrıca çeşitli IESC projelerinde görev almıştır.

1984 yılında Ülker gurubunda Kontrol Koordinatörü olarak göreve başladı. Sonraki yıllarda İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve ardından Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. İcra Komitesi Üyeliği ve grubun çeşitli şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Murat Ülker, bu süreçte, "Dikey Entegrasyon" modeline bağlı olarak birçok yeni yatırımı yönetti.

2000 yılında Holding İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Murat Ülker, 2008 yılından bu yana çalışmalarını Yönetim Kurulu Başkanı olarak sürdürüyor.

Holding'de ablası Ahsen Özokur ve Murat Ülker iki büyük ortaktır. İkisi de birer aile şirketi kurdu. Murat Ülker'in şirketinin adı "Üs", ablasının şirketi de "Kökler". Bu şirketler üzerinden Yıldız Holding'e ortaklar.

1995 yılında kurulan ŞOK Marketler T.A.Ş., 2011'in Ağustos ayında Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim liderliğinde bir konsorsiyum tarafından satın alındı. Satışla birlikte konseptini tamamen yenileyen Şok Market, mağazalarını baştan sona yeniledi, tüketicilerin bildiği ve alıştığı markalı ürünleri uygun koşullarla müşterilerine sunmaya başladı. Temmuz 2012 itibariyle 68 ilde 1200'ü aşkın mağazası bulunan ŞOK Marketler T.A.Ş., mağazalarına giren her bir müşterinin zevkli, kaliteli ve hesaplı alışveriş deneyiminden memnun olarak ayrılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Murat Ülker, 2012 yılında Eminönü'nde, Sümerbank'ın eski genel müdürlük binasının yerine "Bizim Lokanta" ismini verdiği bir lokanta açtı.

Spora, özellikle basketbola ilgi ve desteği ile tanınan Murat Ülker, 1993'te Ülkerspor Basketbol Kulübü'nün kurulmasında faal bir rol oynamıştır. Ülkerspor, 2006'da Fenerbahçe ile birleşinceye kadar pek çok genç yetenek yetiştirmiş; 4 şampiyonluk, 6 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 3 Türkiye Kupası, ayrıca Avrupa'da Şampiyon Kulüpler Kupası ve Koraç Kupasında çeyrek final gibi başarılara imza atmıştır.

Murat Ülker, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun isim haklarını 10 yıllığına devralarak Fenerbahçe'ye; basketbol takımının yanında futbol takımına da desteğini sürdürürken; Beşiktaş ve Galatasaray'dan desteğini çekmiştir. Murat Ülker İngilizce ve Almanca bilmektedir.

Ne Demişler; Zenginin Malı Fakirin Çenesini Yorar. Yine bizimkini de yormuş oldu :). Eğer Konuyu Beğendiyseniz Paylaşarak Destek Olabilirsiniz. Teşekkürler.
Türkiye'nin En Zengin 10 İsmi [2017] Türkiye'nin En Zengin 10 İsmi [2017] Reviewed byUnknownon Ağustos 29, 2017 Rating:5

Hiç yorum yok

Fotoğrafcılık

a